Persoonlijke leningen zijn er om je persoonlijke verlangens te vervullen

De hedendaagse Belgische financiële markt bevat een ruim aanbod van ontelbaar verschillende opties om te lenen. Leners gaan leningen aan voor verschillende doeleinden. Een van de leningen die je helpt bij het vervullen van je persoonlijke noden is de ‘persoonlijke lening’.

Een persoonlijke lening is een lening die het individu aangaat bij financiële ondernemingen voor het vervullen van hun persoonlijke redenen. Hierbij gaat het over organisaties zoals banken,  bouwbedrijven of andere aanbieders van financiële diensten. Er zijn hoofdzakelijk twee types van persoonlijke leningen – beschermde leningen en onbeschermde leningen.

Een beschermde lening is iedere lening waarbij de lener aan de leningverstrekker een vorm van waarborg moet aanbieden zoals bezittingen. Wat je hierbij moet onthouden is dat wanneer je een beschermde lening aangaat het risico loopt om je huis of bezittingen die als waarborg dienen te verliezen wanneer je de leningen niet kan afbetalen.

Onbeschermde leningen bevatten geen waarborg en zijn geheel afhankelijk van het karakter en de mate waarin de lener de lening kan terugbetalen.

Persoonlijke leningen biedt je de mogelijkheid om een afgesproken som geld te lenen voor een afgesproken periode . De gevraagde intresten van de lening kunnen vast of variabel zijn. Een persoonlijke lening met een vaste rente heeft deze voor de totale duur van de lening. Dit geeft je een zekerheid dat de maandelijkse afbetalingen niet zullen stijgen of dalen. Een variabele intrest fluctueert op basis van veranderingen op de financiële markt.

Persoonlijke leningen bieden verschillende mogelijkheden aan die overeenstemmen met de verwachtingen van verschillende mensen. De belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van welk soort persoonlijke lening je aangaat zijn:

  1. Leenlimiet: Over het algemeen kan je een persoonlijke leningen verkrijgen voor bedragen tussen € 1000,00 en € 75000,00 , het hangt helemaal af van hoeveel je nodig hebt;
  2.  Termijn van de lening: De termijn van de lening kan variëren van 5 tot 25 jaar afhankelijk van de soort lening die je aangaat;
  3. Aanbieders: Banken, bouwbedrijven en, steeds meer, supermarktketens bieden leningen aan tegen competitieve tarieven. Probeer geen leningen aan te gaan bij kleine ondernemingen die je niet kent – dit is immers een weinig gereguleerde sector en sommige van deze leningen bevatten hoge intresten die gepaard gaan met zware sancties wanneer je beslist om je lening over te schakelen naar een goedkopere onderneming;
  4. Intrest: De intrestvoet hangt af van de duur van de lening. Over het algemeen is er een negatieve relatie tussen de intrestvoet en de duur van de lening;
  5. Kredietwaardigheidcontroles: De leningverstrekker wil er zeker van zijn dat het niet te risicovol is om je een lening te geven en dat je geen schuldenproblemen hebt gehad in het verleden. Dit doet men door je gegevens op te vragen bij het krediet register. Een slechte kredietwaardigheid betekend niet noodzakelijk dat je geen leningen kan aangaan, maar je zal hoogstwaarschijnlijk hogere intresten moeten betalen. Je kan je kredietwaardigheid nagaan via het agentschap dat zich bezig houdt met de registratie van kredieten.

Tegenwoordig kan je leningverstrekkers online opzoeken en zo hun gegevens verzamelen . Je kan zo de vergelijking maken tussen de verschillende opties om zo een lening te kiezen die je geschikt vindt.

Het grootste pluspunt van persoonlijke leningen is hun flexibiliteit. Je kan persoonlijke leningen gebruiken om een auto te kopen, om schulden te consolideren, je kinderen hun studies te betalen, de renovatie van je huis te bekostigen of het nemen van vakantie. De mogelijkheden die de persoonlijke leningen aanbieden gaan zelfs verder dan wat je zelf zou bedenken. Je moet enkel zoeken naar de beste optie.